Frågor och svar

Reningsverket byggs för att möta framtida behov av avloppsrening i Österåkers kommun och Vaxholms stad. Det ska säkerställa en hållbar rening av avloppsvatten och stärka kapaciteten i takt med att befolkningen växer.

Byggstarten var i november 2023 och Pyrolysen kommer vara i provdrift i aug/sep 2025 för att kunna vara i drift i början av 2026. Hela anläggningen kommer tas i provdrift under 2027 för att vara helt driftklar i början av 2028.

I den första etappen kan verket rena avloppsvatten motsvarande 57 000 personekvivalenter (pe)*. Det finns möjlighet att utöka kapaciteten i framtiden till upp till 125 000 pe, vilket skulle täcka behoven fram till omkring år 2050. * mängden föroreningar som motsvarar det genomsnittliga utsläppet per person och dag mätt i biokemisk syreförbrukning

Det nya verket är utformat för att vara klimatsmart och använder avancerad teknik som minskar miljöpåverkan. Slammet från reningen omvandlas till slambiokol, vilket är en klimatvänlig slutprodukt.

Reningsverket använder en membranbioreaktor (MBR) för att rena avloppsvattnet. Det avskilda slammet avvattnas, torkas och pyrolyseras, vilket gör processen både effektiv och miljövänlig.
Tekniken möjliggör högre reningsgrad, bättre resurseffektivitet och minskad klimatpåverkan. Dessutom gör den extremvädersäkra konstruktionen att anläggningen kan hantera framtida klimatutmaningar.

Reningsverket byggs av NCC på uppdrag av Roslagsvatten. Projektet sker i dialog med berörda kommuner och andra intressenter.

Ja, ambitionen är att reningsverket ska fungera som en förebild för andra kommuner och att erfarenheterna från projektet ska kunna delas för att inspirera till hållbar utveckling inom VA-sektorn.